Skip to main content

Rendang Daging Sedap

Aida nak berkongsi resepi rendang daging sedap mak Aida seperti yang diminta oleh seorang teman sebelum ni. Kebetulan hari Sabtu hari tu Aida ada masak rendang daging dan pulut kuning. Jadi Aida pun ambillah gambar apa yang perlu. Diharap dapat membantu rakan-rakan yang nak mencuba rendang daging ni. Mudah sahaja caranya tapi mengambil masa sedikitlah. Biasanya kalau pakai daging biasa (bukan batang pinang), untuk siap masak rendang ni perlukan 2 jam. Ini resepi dan cara masak yang mak Aida masak. Mungkin ada kawan-kawan yang masak dengan masa yang lebih cepat. Terpulang masing-masinglah ya.
 
Ok. Kepada siapa yang nak mencuba. Aida kongsikan resepi dan cara memasakknya di sini.
 
Bahan-Bahannya:
(Sukatan semua untuk 1 1/2 kg daging)
 
1 1/2 kg Daging
 
8 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Besar
6 ulas Bawang Putih
7 batang Serai (6 pun boleh kalau serai tu besar)
1 inci Lengkuas
3 inci Halia
Daun Kunyit
Daun Limau
Bawang Merah, Bawang Besar, Bawang Putih,yang telah blend.
Lengkuas, Halia dan Serai perlu dititik/ketuk sahaja.
 
Cili Kering yang telah diblend.
Sukatannya ikut tahap kepedasan masaing-masing.
Aida guna dalam 1/2 kg cili kering siap.
Santan
Aida gunakan 1 kg santan pekat yang dibeli di pasar.
1/2 kg biarkan dia pekat.
1/2 kg lagi dicampur dengan air untuk menjadikannya santan cair.
Kerisik
Kalau beli yang paket kecil, cukup 1 1/2 paket sahaja.
Minyak masak untuk menumis
 
Cara-Caranya:
 
Panaskan minyak dan kemudian tumiskan bahan yang telah diblend tadi.
Masukkan sekali serai, lengkuas, halia yang telah diketuk tadi.
Kacau sehingga naik bau.
Masukkan cili kering dan kacau sehingga masak cili tu.
Masukkan daging.
Kacau sekejab daging tu sehingga rata.
Masukkan santan cair dan biarkan sehingga daging empuk.
Santan cair ni perlu ditambah dari semasa ke semasa.
Tambah sahaja santan cair bila dah nampak kering tapi daging tak empuk lagi.
Ulang sehingga daging empuk.
Untuk tunggu daging empuk ni agak lama kalau tak pakai daging batang pinang.
Bila daging dah empuk,
Masukkan santan pekat. dan kacau ratakan santan tu.
Kemudian masukkan kerisik dan kacau lagi.
Masukkan gula dan garam.
Masukkan daun kunyit.
Sebatang daun kunyit tu aida bagi duia. Setengah tu aida simpulkan sahaja (mak ajar macam ni) dan setengah lagi aida racik halus.
 Kacau sehingga agak kering.
Tadaaaaaaaaa....Siappppp.....Boleh dimakan. Ehhh lupa pulak satu petua masak ni. Mulakan masak dengan bismillah dan amalkan zikrullah semasa memasak.
Insyaallah sedaplah masakan kita nanti :-)

 

Comments

Popular posts from this blog

Buah Hati Pengarang Jantung

Inilah buah hati abah aku skarang ni. Merekalah penghibur hati abah sejak mak pergi. Merekalah racun merekalah penawar. Semoga semuanya menjadi anak yang soleh dan cucu yang sentiasa mengingati atok dan nenek walaupun nenek dah pergi meinggalkan mereka.   Wan, Jiji & Ayoi (Anak2 abang aku) Adam (Anak Adik Perempuan Aku-Ain) Qisya (Anak Adik Lelaki Aku, A'a. Walaupun Qisya bukan anak betul adik aku tapi dia telah menjadi sebahagian daripada keluarga kami. Dan kami sayangkan dia.)

Hospis Malaysia

Photo credit to http://www.hospismalaysia.org Mungkin ramai diantara kita yang tak tau apa itu Hospis Malaysia. Aku tak pelik kalau anda tak tau sebab dulu aku pun tak tau dan tak pernah dengar tentang Hospis Malaysia ni.Aku mula 'kenal' Hospis Malaysia ni bila mak aku mula menghadapi gangguan pernafasan. Ya aku tau mak aku dah meninggal dunia beberapa bulan lepas tapi maafkan aku kerana aku masih belum mampu menyebut arwah mak, Aku lebih selesa menyebut mak sahaja. Kerana mak sentiasa hidup dalam hati aku :-'(   Ok berbalik cerita tentang Hospis Malaysia tadi. Sebenarnya aku sekeluarga diperkenalkan dengan Hospis Malaysia ini oleh doktor dan jururawat yang merawat mak di Hospital Luala Lumpur. Memandangkan mak kerap mengalami gangguan pernafasan dan menghadapi sedikit masalah untuk banyak bergerak  maka mereka mencadangkan supaya mak dibekalkan dengan oxygen dan juga wheelchair. Pada awalnya kami menjangkakan kami perlu membeli peralatan tersebut tetapi rupanya tid

Pengalaman Minggu Pertama Persekolahan

Selamat kembali ke sekolah adik-adik/anak-anak semua! Hari ini merupakan hari pertama dan minggu pertama persekolahan  bagi sesi tahun 2016. Jadi Aida nak ambil kesempatan bercerita tentang pengalaman minggu pertama persekolahan. Tapi bukan pengalaman  Tahun 1, cerita ini tentang pengalaman minggu pertama persekolahan di Tingkatan 4.Ehhh kenapa Tingkatan 4? Mesti ada yang tertanya-Tanya kan? Jawapannya mudah. Aida berpindah ke sekolah baru masa di Tingkatan 4. Pindah jauh ke Borneo kerana mengikut abah yang bertukar ke Sabah. Kami berpindah ke Kota Kinabalu pada penguhujung tahun. Sekolah yang dipilih oleh abah untuk Aida ialah Maktab Sabah @ Sabah College, antara sekolah ternama di Sabah. Pada masa itu kami tinggal di Putatan. Jarak antara Putatan dengan Sekolah Maktab Sabah adalah lebih kurang setengah jam perjalanan menaiki bas. Aida ke sekolah menaiki bas.  Maktab Sabah. Photo credit to Wikipedia.  Ok kita berbalik kepada cerita pengalaman minggu pertama di sekolah