Thursday, December 31, 2015

Wednesday, December 30, 2015

Year End Dinner with BFF

We had our year end dinner at Lanai Kijang. The food was awesome and the price was soooo cheap. We like it :-)
 

December 2015 Baby!

Congratulation to Zira & Zarrar on the arrival of your newborn baby girl!

Welcome to the world Zee Aleesya Zarrar. 
 
 

Thursday, March 19, 2015

BNP Paribas Open - ATP Indian Wells

Rafa beats Gillian Simon 6-2, 6-4 to the Quater Finals. Alhamdulillah. Rafa will play Millos Roanic next.
 
Vamos Rafa!
 
I love this photo. So muchhhh...
Photo Credit to FB Rafael Nadal Fan Club
Photo Credit to FB Rafael Nadal Fan Club

Wednesday, March 18, 2015

Cerita tentang Menu Tab

Aku dah lama sebenarnya nak buat Menu Tab untuk blog aku. Puas menggodek sana sini untuk cari macam mana lah orang buat menu tab dalam blog. Dah berbulan jugak aku berusaha sebenarnya. Sampai lah tengah hari ni aku rasa putus asa.
 
Aku jumpa tutorial yang aku rasa mudah sangat nak buat. Copy paste je code yang blogger tu bagi dan masuk dalam blog kita. Ubah jer beberapa perkara yang mudah. Tapi bila buat tak jadi-jadi. Memang frustlah sebab aku ni dulu belajar jugak programming. Aku pernah ambik kursus Diploma IT dan masa Degree pun aku Minor IT. Jadi bila coding yang mudah pun failed aku jadi frust sangat. Usaha-punya usaha tapi tetap gagal. Bila view masih ada error. Memang kecewa habislah. Mula-mula tu memang tak nak mengalah. Tapi tengah hari ni aku mengalah. Oklah. Tak dapat nak buat macam mana. Pasrahlah.
 
Jadi aku tak meneruskan usaha nak buat Menu Tab tu. Tapi kan tiba-tiba masa aku tengah create page baru dalam blog aku terjumpa. Laaaaaaa....kat situ jer rupanya boleh create Menu Tab ni. Arghhhhh....stress betul. Berbulan-bulan aku buat kerja susah rupanya ada jalan senang jer. Huhuhuuu...Sabar je lah.
 
Nak ajar macam mana nak buat pun malu sebab senang sangat kan. Huhuhuu...Akhirnya berjayalah aku wujudkan Menu Tab dalam blog aku ni. Gembira betul tau. Walaupun orang mungkin kata takde apa pun tapi aku suka sangat. hehehehee....

Dah alang-alang tambah Menu Tab tu, aku pun gatallah tangan tukar template Blog. Pinky gitu. Bukanlah penggemar pink tapi bila godek-godek yang ni Nampak macam sejuk pulak mata aku pandang buat masa sekarang ni. Jadi gunalah dulu. Lain kalai kalau boring boleh tukar lagi. Hehehehee...

Tuesday, March 17, 2015

Rafa 2014

 

Champion

January
1. Doha (Qatar) - Gael Monfils

February
2. Rio Open (Brazil) – Alexandr Dolgopolov

May
3. Rolland Garros (Paris, France) - 9th – Novak Djokovic

Finalist

January
1. Australian Open – Stanislas Wawrinka INJURED

Mac
2. Sony Open (Miami) – Novak Djokovic

Semifinalist

Mac
1. Monte Carlo Rolex Masters (Monte Carlo, Monaco) – David Ferrer

April
2. Barcelona Open – Nicolas Almagro

Others

1 PNB Paribas Open (Indian Wells, USA) – Lost 3rd Round to Alexandr Dolgopolov
2. Halle Open – Lost 2nd. Round to Dustin Brown
3. Wimbledon (London) – Lost 4th round to Nick Kyrgious
4. Beijing Open (China) – Lost QF to Klizan

Note:
1. January – Back Injury (During Australian Open)
2. June – Knee Injury (After Rolland Garros)
3. October - Diagnosed with appendicitis
3. 3th. November - undergoes appendix surgery.

Rafa 2013

Champion
February
1. Brasil Open (Brasil) - David Nalbandian
2. Abierto Mexicano Telcel (Mexico) - David Ferrer

Mac
3. PNB Paribas Open (Indian Wells, USA) - Juan Martin del Potro

April
4. Barcelona Open Banc Sabadell (Barcelona, Spain) - Nicolas Almagro

May
5. Mutua Madrid Open (Madrid, Spain) - Stan Wawrinka
6. Internazionali BNL d'Italia (Rome, Italy) - Roger Federer
7. Rolland Garros (Paris, France) - 8th - David Ferrer

August
8. Roger Cup (Montreal, Canada) - Millos Roanic
9. Western & Southern Open (Cincinnati, USA) - John Isner

September
10. US Open - Novak Djokovic

Finalist

February (First come back)
1. VTR Open (Chile) - Horacio Zeballos

April
2. Monte Carlo Rolex Masters (Monte Carlo, Monaco) - Novak Djokovic

September
3. China Open (Beijing, China) - Novak Djokovic

November
4. ATP Final (London) - Novak Djokovic

Semifinalist

September
1. Shanghai Rolex Masters (Shanghai) - Juan Martin del Potro

November
2. PNB Paribas Open (France) - David Ferrer

Monday, March 16, 2015

Menghitung Hari

Orang pergi berjalan masa cuti sekolah tapi aku berjalan lepas cuti sekolah. Bagi peluang pada orang ada anak sekolah bawak jalan anak-anaklah. Orang bujang mengalah, cuti lewat sikitlah kan :-)
 
7 days to go :-)
 
paradiseintheworld.com
 
 
 

Sunday, March 15, 2015

Aiman Botak

Aiman dah botak dah. Seperti biasa tugas mencukur ni memang tugas abah. Kali ni Acu tolong abah.
Memang tradisional sikit cara mencukur abah. Mula-mula alas dulu dengan surat khabar biar rambut tak berterabur. Hihihii. Acu pegang Ainan dan abah cukur. Muka- mula Aiman diam jer. Tapi bila dah dekat setengah jam Aiman mula nak nangis.Tapi alhamdulillah berjaya juga cukur sampai licin. Syukur.
 

Friday, March 13, 2015

PUSPANITA DBP

Tahun ni pertama kali aku join Mesyuarat Agung PUSPANITA DBP. Sebabnya aku baru jadi ahli. Hihihi. Dah nak pencen (hahaha. Dah lebih 10 thn kan? Hihihii) baru jadi ahli. Kira oklah kan. Better late than never kan. :-)
 
Mungkin ada yang tak tahu PUSPANITA tu apa kan? Meh aku cerita sikitlah.
 
PUSPANITA adalah singkatan daripada Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia. PUSPANITA telah dilancarkan dengan rasminya pada 1 Mac 1983 oleh Penaung PUSPANITA yang pertama, Tun Dr. Siti Hasmah Binti Haji Mohd Ali.
 
Antara misi penubuhan PUSPANITA adalah untuk merapatkan perhubungan muhibah dan menyatu-padukan isteri-isteri dan anggota-anggota wanita Perkhidmatan Awam di semua peringkat perkhidmatan dan untuk menggalakkan perkembangan pengetahuan kemahiran serta kemajuan diri ahli-ahli Persatuan menerusi program-program kemajuan, ceramah-ceramah, bengkel-bengkel, seminar dan kursus.
 
DBP sebagai sebuah agensi kerajaan mempunyai PUSPANITA sendiri.Selain daripada terlibat dengan aktiviti PUSPANITA Pusat, PUSPANITA DBP juga menganjurkan aktiviti sendiri.
 
Aku terlalu asing dengan PUSPANITA sebenarnya sebab sejak mula bekerja aku memang tak pernah terlibat dengan sebarang aktiviti PUSPANITA kerana aku tak pernah menjadi ahli PUSPANITA. Aku pun tak tau apa alasannya. Aku baru menjadi ahli tahun lepas semasa PUSPANITA membuat promosi bayaran RM2 sahaja untuk menjadi Ahli Seumur Hidup.  Masa tu aku dipaksa oleh salah seorang AJK PUSPANITA untuk isi boring. Mula-mula aku memang tak berminat tapi bila kakak tu kata "Alah RM2 pun nak berkira ke?" Terus mak sentap u. Heheheee...Terus isi borang dan bayar RM2.00. Maka secara rasminya aku pun menjadi Ahli PUSPANITA Seumur Hidup. :-)
 
Mesyuarat Agung Tahunan (Pemilihan) diadakan 2 tahun sekali. Masa aku dapat e-mel tentang perkara tu aku masih buat tak tahu lagi. Sampailah Setiausaha PUSPANITA DBP, Che Cah datang jumpa aku. Dia kata nak calonkan aku jadi Penolong Bendahari. Aku memang tak nak pun. Tapi bila aku fikir balik alah setakat pencalonan jer. Setuju je lah. Lagipun Che Cah dah minta tolong tu. Tak baik hampakan orang. Jadi aku pun setujulah.
 
Pada hari pengundian aku pergilah turun untuk mengundi dan terus Perasmian Mesyuarat. Undi aku rahsia. Hehehee...Walaupun aku memang tak bersungguh nak jawatan tu tapi aku berdoa juga janganlah aku dimalukan dengan tak dapat undi langsung. Hehehee...malu kot kalau jadi macam tu. Nampak sangat orang tak nak tau.
 
 
Jadi bila pengumuman dibuat, debaran aku lebih kepada janganlah tak dapat undi bukan takut kalah. Tapi takut tak dapat undi. Syukur Alhamdulillah aku tak dimalukan. Bukan setakat tak dimalukan tapi aku menang pulak. Memang terkejutlah jugak. Aku mendapat 170 undi berbanding lawan aku 20 undi. Memang tak sangka. Tapi aku tetap bersyukur.
 
Doa aku pada Allah kalau ini yang terbaik untuk aku, aku redha. Aku akan berusaha untuk jalankan amanah yang diberi sebaik mungkin. Insyaallah.
 
Dan satu lagi yang istimewa, aku mendapat hadiah cabutan nombor bertuah. Wahhhhhhhhhhhhhhhh...memang tak sangka. Tak kisahlah hadahnya berapa ringgit yang penting aku dapat hadiah. :-) Ini namanya rezeki hari Jumaat. Rezeki berganda. Syukur Alhamdulillah.
 
 
 

Sunday, March 8, 2015

Aroma Ikan Bakar

Alamak...gambar makanan tak ambiklah. Ni lah kesannya bila tunggu makanan lama. Hihihii

Saturday, March 7, 2015

Majlis Aqiqah Muhammad Aiman Syafiq

Syukur Alhamdulillah Majlis Aqiqah anak buah aku yang bongsu, Muhammad Aiman Syafiq bin Nor Syaiful Nazlan, anak kedua adik aku telah selamat berlangsung tengah hari tadi di rumah abah. Syukur semuanya berjalan dengan lancar. Memang aku tak undang kawan-kawan untuk hadir pun kerana majlis ni majlis anak adik aku. Jadi selain daripada jiran tetangga dan saudara mara, tetamu yang ada tu tetamu adik dengan adik ipar aku saja. Jadi kawan-kawan jangan kecil hati ya :-)
 
 
 
Dah terlanjur bercakap tentang aqiqah ni aku rasa baik aku kongsikan info tentang aqiqah dalam Islam. Info ini aku ambil dari http://www.al-azim.com/masjid/infoislam/ibadat/aqiqah.htm.
 
PENGERTIAN  AQIQAH
  • Aqiqah ialah sembelihan binatang an‘am yang dilakukan kerana menyambut kanak-kanak yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah subhanahu wata‘ala
 
HUKUM MELAKUKAN ‘AQIQAH
  • Hukum melakukan ‘aqiqah ialah sunnah mu’akkadah bagi orang yang menanggung sara hidup kanak-kanak tersebut. Jika anak itu lelaki disunatkan menyembelih dua ekor kambing, manakala jika anak itu perempuan disunatkan menyembelih seekor kambing. Binatang seperti lembu, kerbau atau unta boleh dibahagikan kepada tujuh bahagian.
 
 WAKTU PELAKSANAAN ‘AQIQAH
  • Waktu melakukan ‘aqiqah adalah dari hari kelahiran kanak-kanak itu sehinggalah ia baligh. Masa yang paling afdhal untuk melakukan ‘aqiqah adalah pada hari ketujuh kelahiran kanak-kanak tersebut.
  • Sabda Rasullullah sallallahu ‘alayhi wasallam:
كُلُّ غُلاَمٍ رَهِيْنَةٌ بِعَقِيْقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ , وَيُحْلَقُ وَيُسَمَّى .

Maksudnya: 
"Setiap bayi itu tergadai dengan ‘aqiqahnya. Disembelih untuknya pada hari ketujuh dan dicukur kepalanya dan diberi nama."
(Riwayat Abu Daud)
 
 
SYARAT AQIQAH
  1. Berniat aqiqah ketika menyembelih.
  2. Hendaklah binatang tersebut tidak ada cacat yang boleh mengurangkan dagingnya serta sampai umur. 

Thursday, February 26, 2015

Lunch Pack

This is not just for lunch but its breakfast + munching + lunch.
 

Breakfast  
Yogurt + Orange 
 
 Munching Time
Pistachio + Bruschetta 
 
Lunch
Fried Rice + Salad  

Wednesday, February 25, 2015

Bazar Buku

Promo sikit.
 
Bazar Buku anjuran Perbadanan Kota Buku Berhad akan berlangsung pada 28 Februari - 1 Mac 2015 di Dataran Underground (Dataran Merdeka), dari pukul 10.00 pagi hingga 8.00 malam. Kalau korang nak tau Dataran Underground tu dekat denga Perpustakaan KL, Dataran Merdeka.

Kepada pencinta buku jangan lepaskan peluang ini.