Friday, November 29, 2013

Salam Jumaat

Buat diriku dan teman-teman juga.....

Source: www.aisyahhumaira.com

Tapi yang ni untuk aku jer....:-)

Thursday, November 28, 2013

Cerita Tentang Mimpi

Kata orang mimpi tu mainan tidur. Ada orang kerap bermimpi bila tidur tapi ada orang jarang bermimpi bila tidur. Aku sendiri jenis yang kerap bermimpi. Macam-macam yang aku mimpikan. Tapi selalunya mimpi aku indah belaka.
 
Aku rasa bersyukur kerana banyak benda yang aku inginkan tapi tak dapat dapat dunia reality aku dapat dalam mimpi. Sekurang-kurang aku merasa juga walaupun hanya seketikalah. Ataupun bila aku teringat sangat pada seseorang, aku selalu jumpa orang tu dalam mimpi.Jadi dapatlah aku melepaskan rindu aku terhadap orang tersebut. Semalam contohnya aku mimpi jumpa dengan orang yang aku teringat sangat-sangat. Tapi atas sebab tertentu aku tak boleh nak contact orang tu. Jadi bila aku dapat jumpa orang tu dalam mimpi aku rasa seronok sangat. Kuranglah rindu sikitkan...heheheheheee....
 
Tapi sejak akhir-akhir ni aku baru tersedar. Aku kerap bermimpi tentang satu perkara yang sama ni sejak dulu lagi. Nak tau apa dia?  Dalam mimpi aku aku selalu ada keupayaan untuk terbang dan juga melompat-lompat pada ketinggian yang tak masuk akal. Macam Superman dengan Spiderman tu. Heheheheee . 
 
Pic credit to http://umikasum.blogspot.com
 
Macam kelakar kan? Bila aku cerita dengan adik dengan kakak aku diorang akan kata semua tu jadi sebab aku suka sangat tengok Superman dengan Spiderman. Aku mengaku aku memang sangat meminati dua watak superhero tu. Sangat-sangat. Aku mmg suka super hero. Jadi mereka kata itulah punca aku sampai termimpi-mimpi.
 
Tapi aku rasa itu bukan puncanya. Takkanlah hanya kerana aku suka dua superhero tu aku terus boleh terbang dalam mimpi. Aku suka amats anagt Rafael Nadal takde pulak aku mimpi pandai main tenis. Hehehehehe....Kenapa ya? Hmmmm.....Ada tak siapa yang pandai tafsir mimpi ? hehehehehee.....

Wednesday, November 27, 2013

Best Spanish Athlete Award/Lagend Award

Rafael Nadal received the “Legend Award” on Tuesday night at Marca’s silver anniversary gala in Madrid, after being selected by the sport daily’s readers as the best Spanish athlete of all-time. According to a survey of MARCA readers, Rafa is the best Spanish sporting personality in history. 
 
CONGRATULATION RAFA!


Hand down...Rafa is the best..
Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
Copyright GettyImage
 
Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
 


Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
 


Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
 
 

Tuesday, November 26, 2013

Adam dah balik....

Muhammad Adam Syafiq dah balik rumah petang tadi selepas 6 hari berada di hospital.  Alhamdulillah. Terima kasih atas doa kawan-kawan. :-)

Monday, November 25, 2013

Happy Birthday Bro!

HAPPY BITHDAY
MOHD AZMIE @ ACHIK @ AMIE!
 
My Bro (Amie) & Me

Hari ni hari ulang tahun kelahiran adik aku, Mohd Azmie Mohd Salleh yang ke-24. Amie ni adik aku yg kedua last. Dulu dia gemuk macam aku tapi sekarang dah banyak susut. Aku harap nanti aku boleh jadi macam dia jugak. Hehehehee...

Amie ni mungkin adik yang paling kurang rapat dengan aku. Dan aku mungkin jugak kakak yang paling tak rapat dengan Amie. Sebabnya, kami pun tak tau. Kami ni panas sikit. Kalau jumpa ada je yang macam tak puas hati. Jadi banyak diam daripada bersembangpun.

Tapi walau macam mana pun aku tetap sayang adik aku. Dia tetap darah daging aku. Dia tetap boleh jadi wali aku (kalau aku bukan anak angkat...hahahah...tiba-tiba jer...hehehehee).

Hari ni Amie sambut hari ulang tahun yang ke-24. Dah besar dah adik aku,dah boleh kawin (Jangan tunggu akak ni sbb akak ni liat tul nak jalan..heheheheh). Aku harap dia akan dapat mencari bakal isteri yang bertanggungjawab pada agama dan keluarga. Semoga pilihannya nanti mampu membawa dia ke syurga. Insyaallah.

Friday, November 22, 2013

The 20 Most Stylish Athletes of 2013 (GQ.COM)

 Here's The 20 Most Stylish Athletes 2013 list:
  1. LeBron James
  2. Victor Cruz
  3. Henrik Lundqvist
  4. Tyson Chandler
  5. Jenson Button
  6. Tom Brady
  7. ROGER FEDERER
  8. Matt Kemp
  9. Dwyane Wade
  10. Nacho Figueras
  11. Shaun White
  12. Russel Westbrook
  13. Didier Drogba
  14. Amar'e Stoudemire
  15. J.R Smith
  16. Christiano Ronaldo
  17. Steve Nash
  18. Andy Murray
  19. Nick Young
  20. Tomas Berdych
 One of my favourite tennis player, Roger Federer are in the list. Wowwww.......


1384805462693_roger federer
(Source : http://www.gq-magazine.co.uk/)

GQ.com


 7. Roger Federer


"Grand Slam" is a title that could just as easily be applied to Federer's off-court style as the tennis ace's graceful moves on clay or grass extend to the red carpet as well. Federer favors subdued colors and simple menswear mixes, usually anchored by a crisp white shirt, and the timeless kits are what separate him from athlete pack. Even his white Nike-sponsored uniform, with interlocking gold initials, looks more like luxury menswear than any performance piece in play.

Thursday, November 21, 2013

Hospital Lagi...

Muhammad Adam Syafiq di tahan lagi di hospital petang semalam. Puncanya demam panas dan jangkitan virus. Kesian betul si kecil ni. Mohon kawan-kawan doakan agar si kecil ni cepat sembuh dan kembali sihat serta sentiasa sihat.



Wednesday, November 20, 2013

Lunch Pack

This is what I gonna have for my lunch today.

  • Tuna pizza (roti based)
  • Caesar Salad
  • Lenticchie & Corn Salad (again...hehehehe)
  • Orange, Kiwi & Plum (Fruit Time)



Souvineer from Korea

Semalam aku terima souvineer drpd dua sahabat yg kebetulan pergi bercuti ke Korea pada masa yang sama. Seronok dpt souvineer sbb itu tandanya kita diingati. :-)

Terima kasih ya kawan-kawan...

Tuesday, November 19, 2013

Lunch Pack

Just a short update. This is what i have in my lunch pack for today.
  • Fried Pasta
  • BBQ Chicken (Grilled)
  • Lenticchie & Corn Salad
  • Kiwi, Plum & Chinese Pear - Fruits Time


Monday, November 18, 2013

Cerita Pasal Mak

Alhamdulillah mak dah selamat menjalani rawatan kemoterapi untuk kali kelima pada hari Jumaat lepas. Seperti biasa mak ditahan di hospital sehari sebelum rawatan dijalankan. Sebenarnya boleh buat balik hari tak perlu menginap di hospital. Tapi memandangkan ini merupakan kali kedua mak diserang kanser dan juga dengan faktor usia mak yg dah 63 tahun, jadi kami nak rawatan lebih teliti untuk mak. Sebab itulah kami minta supaya mak dimasukkan ke wad dahulu sebelum kemo. Jadi mak boleh berehat. Dan ditahan sehari selepas kemo supa pemantauan dapat dibuat. Atas sebab itulah sebenarnya mak perlu masuk wad sehari sebelum kemo dan hanya keluar wad sehari selepas kemo.
 
Kemo berjalan dengan lancar. Kami telah bersedia dengan alat bantuan pernafasan terlebih dahulu. Ini kerana sebelum ini setiap kali rawatan dijalankan mak menghadapi masalah pernafasan. Jadi rawatan terpaksa dihentikan seketika. Oleh sebab itu, kali ini kami minta alat bantuan pernafasan terus diberi kepada mak. Dan Alhamdulillah mak tidak menghadapi sebarang masalah sepanjang rawatan. Syukur Alhamdulillah.
 
Cumanya kami sedikit bimbang pada hari pertama apabila doktor memberitahu bahawa mak kekurangan darah. Oleh itu tambahan darah perlu diberi kepada mak sebelum mak boleh menjalani rawatan kemo. pada malum tersebut tiada sebarang prosedur berjalan. tetapi pada waktu petang, kami sedikit terkejut kerana tangan mak ditumbuhi seakan ruam yang agak banyak. Kelihatan seperti demam campak. Tetap tidak sakit dan tidak juga gatal. Doktor mengesyaki ia mungkin disebabkan oleh alahan ubat. Ubat yang baru diberikan kepada mak pada hari tersebut. Sekiranya ia tidak bertambah maka ia tidaklah bahaya. Sekiranya ia bertambah mungkin prosedur kemo tak dpat dijalankan. Ahhh cukup membimbangkan. Tapi syukur Alhamdulilah sehingga malam itu ia tidak bertambah.
  
Jadi pada hari Jumaat tersebut, mak memulakan rawatan seawal pagi selepas subuh. Sebelum dimasukkan darah, air dimasukkan terlebih dahulu. kemudian baru dimasukkan darah. Proses ini berjalan selama 4 jam lebih.
 
 
Photo credit to aiennotalien.blogspot.com
 
Bila selesai semua tu, mak menunaikan solat Zohor terlebih dahulu. Selepas solat Zohor barulah proses memasukkan ubat kemo dijalankan. Seperti biasa sebelum ubat kemo dimasukkan, air perlu dimasukkan dahulu. Selesai masuk air barulah ubat kemo dimasukkan. Sebelum ubat kemo dimasukkan, alat bantuan pernafasan diberikan kepada mak. Dan Alhamdulillah sepanjang rawatan tersebut mak tidak menghadapi sebarang masalah. Syukur sangat kepada Allah.
 
Rawatan kemo terakhir (kali keenam) dijadualkan pada 5 Disember 2013. Kali ni aku tidak boleh bercuti kerana ada program yang perlu aku uruskan di pejabat. Tetapi program aku akan berakhir pada waktu tengah hari. Mungkin aku akan cari jalan untuk ke hospital selepas itu. Semoga segalanya dipermudahkan Allah.
 
Kepada semua sahabat, mohon doakan mak kembali sihat seperti sedia kala. Doa kali sangat aku harapkan. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

Sunday, November 17, 2013

Blogging & Me

Aku rasa dah beberapa tahun juga aku menceburi dunia blog ni. Aku sendiri tak pasti berapa lama. Mungkin dua tahun atau mungkin lebih.

Tapi aku bukanlah blogger yang aktif. Menulis bila aku punya masa dan mood untuk menulis. Follower pun tak ramai. Kawan-kawan pun tak ramai yang tau aku ada blog. Dan kalau tau pun mungkin tak ramai yang mengikutinya pun. Mungkin sebab aku yang tenggelam timbul. Atau mungkin juga sebab entri aku tidak menarik minat mereka. Atau mungkin juga kerana mereka tidak ingin tahu pun tentang aku. Entahlah. Apa-apapun itu hak masing-masing. Aku tidak memaksa.
 
Kadang-kadang aku sendiri keliru mengapa aku berblog? Untuk apa sebenarnya ya? Untuk diri sendiri? Untuk mencari perhatian orang lain? Atau untuk apa? Aku yakin aku tidak mempunyai niat untuk menarik perhatian orang. Aku rasa tujuan sebenar aku adalah untuk merakam peristiwa, mencatat kenangan indah suka dan duka dalam kehidupan aku. Bukan untuk orang lain tetapi untuk diri aku sendiri. Untuk tatapan aku bila aku kebosanan dan juga untuk tatapan untuk hari depan. Kepada yang sudi membaca aku ucapkan terima kasih.
 
Aku mengaku aku suka berblog. Berkongsi cerita, kisah suka dan duka dengan orang lain (Tanpa aku kisah sama ada orang suka atau tidak...Huhhh...sungguh arrogant kan? Heheheeee....) Kepada teman-teman mungkin ada yang sedar atau mungkin ada yang kurang sedar. Banyak perkara yang berlaku aku kongsikan dalm blog. Kisah suka aku, dugaan, cabaran dan masalah yang aku hadapi. Semua boleh di baca dari blog aku.
 
Buat masa sekarang ini, perkara yang sering aku kongsikan adalah tentang dua insan ini.
 
 
MAK
 
 Mak dan Abah di Sydney pada tahun 2012

Penyakit kanser yang mak hidapi buat aku rasa lagi dekat dengan mak. Dekat dengan cara kami yang tersendiri. Manjadi anak kesayangan mungkin impian semua orang tetapi bukan semua orang mampu memenuhi impian tersebut. Ini kerana sayang itu adalah satu perasaan yang sangat halus dan unik. Ia tidak boleh dipaksa walau dengan cara apa sekali pun. Aku tidak berhasrat menjadi anak kesayangan mak (kerana aku sedar aku takkan mampu) tetapi cukuplah sekadar menjadi anak yang berbakti. Itulah impian aku. Doa aku pada Allah agar aku sentiasa diberi peluang dan ruang untuk terus berbakti kepada bukan sahaja mak malah abah juga. Dua insan yang sangat bermakna dalam hidup aku.   

RAFAEL NADAL
 

Photo from Rafa Nadal Fan Club
Rafael Nadal Parera (Rafa). Im so in love with this guy. :-) Kepada yang tidak mengenalinya biar aku perkenalkan. Rafa adalah pemain tenis no. 1 dunia pada masa ini. Pemain yang berasal dari Sepanyol ini mendapat jolokan sebagai 'The King of Clay' kerana kehebatannya bermain atas gelanggang tanah liat (clay court). Tahun ini merupakan antara tahun paling penting dalam kariernya sebagai pemain tenis professional. Beliau bermula pada tahun ini pada kedudukan sebagai pemaian no 5 dunia, tetapi mengakhiri tahun ini sebagai no 1 dunia. Setelah 7 bulan berehat atas faktor kecederaan, Rafa bangkit pada tahun ini dengan sungguh hebat. Berjaya memenangi 10  kejohanan, 13 pelawanan akhir dan juga merampas kembali takhta sebagai pemain no 1 dunia. Aku merancang untuk membuat entri khas tentang Rafa. Jadi sekiranya berminat sila tunggu :-)
 
Selain daripada cerita tentang dua insan ini, aku juga kerap berkongsi tentang lunch pack aku. Mula-mula dulu aku saja suka-suka syok sendiri. tapi bila aku tak letak ada pulak yang minta jadi aku kira dah menjadi tanggungjawab pulak untuk aku buat entri pasal lunch pack ni. Kepada yang tak suka aku mohon maaf ya.
 
Aku sebenarnya tak pasti sampai bila aku akan berblog ni. Dengan keadaan sekarang yang selalu dihambat oleh kesibukan dengan tugasan harian, tanggunjawab terhadap keluarga dan sebagainya kadang-kadang buat aku rasa aku seolah tidak punya masa untuk berblog lagi. Tapi bila difikir balik, aku perlu berlaku adil kepad diri sendiri. Aku perlu terus berblog kerana aku meminatinya. Aku perlu cari masa itu. Jadi insyaallah aku akan berusaha gigih untuk mencari ruang selepas ini. Diharap tidak ada lagi selepas ini blog tidak diupdate berbulan-bulan atau berminggu-minggu. Insyaallah. Kepada yang sudi membaca aku ucapkan jutaan terima kasih.
 

Tuesday, November 5, 2013

Hospital lagi...

Dari hospital ke hospital. HKL, Prince Court dan now Pusrawi pulak.Tapi bukan mak or akak.Kali ni si kecil Muhammad Adam Syafiq pulak. Kesian dia. Adam ni anak sulung adik aku Ain. Semoga Adam cepat sembuh.